flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП констатувала в діях правоохоронних органів бездіяльність, що порушує незалежність судової влади

28 грудня 2017, 14:36

 

 
 
 
 

Розглянувши 26 грудня 2017 року повідомлення суддів апеляційного суду міста Києва Антоненко Наталії Олександрівни, Стрижеуса Анатолія Миколайовича про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя, Вища рада правосуддя встановила, що у зв’язку з розглядом вказаними суддями апеляційного провадження у цивільній справі за позовом фізичних осіб до Міністерства охорони здоров’я України про спростування недостовірної інформації 30 жовтня 2017 року суддям Антоненко Н.О. та Стрижеусу А.М. з невідомого телефонного номера надійшли sms-повідомлення з погрозами у разі ухвалення рішення не на користь позивачів, а наступного дня – з наполегливим проханням ухвалити рішення на користь позивачів.

Відповідно до приписів пункту 9 частини сьомої статті 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судді Антоненко Н.О. та Стрижеус А.М. надіслали повідомлення про втручання в їхню діяльність Генеральному прокурору України.

Вищою радою правосуддя встановлено, що вказані повідомлення надіслано для розгляду до прокуратури міста Києва, яка направила повідомлення судді Антоненко Н.О. до Київської місцевої прокуратури № 9 для розгляду в межах компетенції  згідно з територіальною юрисдикцією. Місцева прокуратура, у свою чергу, скерувала повідомлення вказаної судді начальнику слідчого відділу Солом’янського управління поліції ГУ НП у місті Києві із вказівкою за наявності підстав внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Таким чином, під час проведення перевірки за повідомленнями суддів про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя встановлено грубе порушення вимог кримінального процесуального законодавства України посадовими особами Генеральної прокуратури України, яке полягає у невнесенні до ЄРДР відповідних відомостей за повідомленням про вчинене кримінальне правопорушення всупереч приписам статті 214 Кримінального процесуального кодексу України.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила внести Генеральному прокурору України подання про виявлення посадових осіб Генеральної прокуратури України, які вчинили дії та допустили бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів.

Прес-центр судової влади України